Ταϊλάνδη - Isaan




Phimai
Έχοντας ταξιδέψει  αρκετά  στην Ταϊλάνδη το 1997 (όσοι περίεργοι, διαβάστε το πλήρες ημερολόγιο εδώ), ήταν ευκαιρία  να επισκεφτώ τόπους που  δεν περιλαμβάνονται  στους κλασσικούς τουριστικούς προορισμούς της Ταϊλάνδης.  Στη Ν.Α. επαρχία που ονομάζεται Isaan,  μια αγροτική περιοχή και από τις φτωχότερες της χώρας, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά συμπλέγματα ναών των Χμερ (10ος αιώνας) που οριοθετούσαν  το βασίλειό τους με πρωτεύουσα το Angkor  (σήμερα στην Καμπότζη).
Μετά από 6 ώρες τρένο (3η θέση, με το χώμα από τα ανοιχτά παράθυρα να μην αφαιρείται με τίποτα από τα ρούχα μου) και μία ώρα λεωφορείο, φτάνει κανείς στη μικρή πόλη Phimai,  ένα μέρος που σπάνια βλέπει ξένους και ο ταξιδιώτης εδώ είναι πάντα καλοδεχούμενος και το επίκεντρο της προσοχής όλων. Υπάρχει ένα και μοναδικό πανδοχείο, μια οικογενειακή επιχείρηση που είναι συγχρόνως ταβέρνα και …εκτροφείο σκύλων με όλα τα μέλη της οικογένειας πρόθυμα και ευγενέστατα. Στο κέντρο της μικρής αυτής πόλης, υπάρχει  το Phrasat Him Phimai, κτισμένο από λευκό αμμόλιθο με θαυμάσιες σκαλιστές παραστάσεις.  Ο χώρος είναι γαλήνιος, χωρίς άλλους επισκέπτες και  σου μεταφέρει όλη την καλή ενέργεια που έχει το μέρος αυτό.  



Τις μέρες αυτές, γίνονται οι προετοιμασίες για μια μεγάλη γιορτή και ολόκληρη η πόλη είναι στο πόδι σε ένα απέραντο πανηγύρι. Εκτός από τους μικροπωλητές, ολόκληρες οικογένειες έχουν μαγειρέψει και πουλούν τα γλυκά ή φαγητά τους,  ομάδες μαθητών πουλούν χειροτεχνίες και γλυκίσματα, μικρά λουναπάρκ με παιχνίδια περασμένων εποχών  και  κωπηλατικές ομάδες κάνουν πρόβες στο ποτάμι (το βράδυ λόγω ζέστης) για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν.  Ελπίζω οι φωτογραφίες να σας μεταφέρουν κάτι από το κλίμα της πόλης αυτής. 





























Phanom Rung

160 χιλιόμετρα ανατολικά του Phimai,  η πράσινη απλωσιά της πεδιάδας διακόπτεται από  μικρούς λόφους και λίμνες καθώς ο δρόμος ελίσσεται ανάμεσα από τους ορυζώνες. Στον αρχαίο δρόμο που συνέδεε το Angkor με τα όρια της επικράτειάς του, βρίσκονται άλλοι 2 ναοί, παρόμοιοι με του Phimai, σε σημείο που πολύ δύσκολα μπορεί να φτάσει κανείς με δημόσια συγκοινωνία.  Στο διπλανό όμως δωμάτιο του πανδοχείου μου, η νεαρή κινεζούλα από τη Σαγκάη, ταξιδιώτισσα αληθινή,  αφού γνωριστήκαμε στη βεράντα μου πρότεινε να μοιραστούμε τα έξοδα για τη διαδρομή με ταξί και ο  γιός στο πανδοχείο, ένα ευγενέστατο νεαρό αγόρι, ανέλαβε να μας πάει με το καινούργιο του αυτοκίνητο.